"Accuracy considered harmful"
Gepubliceerd op: 2020-04-25
Door: Henri ter Hofte
Leestijd ongeveer 1 minuut

Waarom we het niet over nauwkeurigheid moeten hebben

Abstract: zie https://youtu.be/vBPFaM-0pI8

Zijn Corona apps wel nauwkeurig genoeg? Deze vraag heb ik de afgelopen week veel gelezen en gehoord. Het zal sommigen misschien zijn opgevallen dat ik het woord ‘nauwkeurigheid’ liever vermijd en het liever over specificiteit en sensitiviteit heb als het gaat om het detecteren van besmettelijke situaties (‘contact’).

De video uit de abstract van Hannah Fry en standup mathematician Matt Parker illustreert het heel beeldend.

Een Corona exposure notification app is sensitiever naarmate een groter deel van mensen die besmettelijk contact hebben gehad met een bevestigd zieke persoon terecht een notificatie krijgen. Dit helpt om een vals gevoel van veiligheid te vermijden.

Een Corona exposure notification app is specifieker (soms ook wel ‘selectiever’ genoemd) naarmate een groter deel van de mensen die géén besmettelijk contact hebben gehad met een bevestigd zieke persoon terecht geen notificatie ontvangen hebben. Dit helpt om onnodige onrust en alarmmoeheid te voorkomen.

(Link naar Wikipedia artikel over Sensitiviteit en Specificiteit)

Iets zowel zeer sensitief als zeer specifiek maken is heel lastig en beide kwaliteiten hebben hun eigen gewicht en overwegingen. Gecombineerd met adviezen en maatregelen zoals thuis blijven en contact vermijden, blijkt onze ‘intelligente lockdown’ weliswaar zeer sensitief (veel van de besmettelijke contacten worden vermeden), maar niet bijster specifiek (zeer veel niet-besmettelijke contactenworden ook vermeden: eigenlijk best een ‘botte bijl’). Hadden we maar een set van maatregelen die (bijna) net zo sensitief waren, maar een stuk specificieker!

1000+
community leden
in Nederland
259
wekelijks actieve leden
in Nederland
31
partner organisaties
wereldwijd

Praat mee op Slack